fotografie z výstavy
MEZI DNEM A SNEM
Zdeněk Stuchlík - Fotografie
Galerie G Olomouc       9. 9. - 2. 10. 2010
kurátor: Jindřich Štreit
Zdeněk Stuchlík vystavuje v Olomouci

Prorektor pro vědu a zahraniční styky a vedoucí ústavu fyziky FPF SU v Opavě Zdeněk Stuchlík je mimo jiné také mužem, který to s fotoaparátem umí. Důkazem je minulý čtvrtek otevřená výstava Mezi dnem a snem v olomoucké Galerii G na Dolním náměstí, kde se Zdeněk Stuchlík představuje v rámci svého fotografického pohledu na okolní svět.
A že jeho fotografie nejsou výsledky žádných nahodilých cvaknutí spouště svědčí i fakt, že kurátorem výstavy není nikdo menší než profesor Jindřich Štreit. Ten se nám také v následujících řádcích svými slovy pokusí tvorbu i samotnou osobu Zdeňka Stuchlíka přiblížit.
„Co je to za člověka? Obhájil diplomovou práci Černé díry - pohyb hmoty a chování fyzikálních polí. Svým nadáním a pílí se stal jedním z nejuznávanějších světových odborníků v oblasti relativistické astrofyziky a kosmologie. Zajímá ho působení temné energie, její vizualizace a počítačové stimulace.
Na druhé straně se věnuje umění. Sleduje výtvarnou scénu, velmi dobře se orientuje v hudbě a sám začíná tvořit. Fotografuje. V jednom rozhovoru sděluje: ”Umění bez rozumu a věda bez emocí jsou stejně nesmyslné.”
V roce 2006 jsem se podílel na přípravě výstavy Tušení souladu. V té době procházel prof. Zdeněk Stuchlík obdobím pohybu a tajemnosti. Takto byla koncipována i výstava, která kladla velký důraz na impresi ve fotografii. Po čtyřech letech přichází se souborem Mezi dnem a snem.
Tento soubor nabízí širší záběr a více pohledů na jeho tvorbu. Autor se představuje komplexnějším výběrem, kde je imaginace, která byla nosným motivem předcházejícího souboru, připomenuta v první části výstavy. Nyní je hlavní důraz kladen na realistický prvek, který si může divák individuálně interpretovat, a nechybí tentokrát ani figurální motiv. Jde o pokus spojit mystické a magické.
Profesor Zdeněk Stuchlík nám svým novým souborem fotografií poodkrývá hledání souvislostí mezi vizí a skutečností,“ říká ikona mezi fotografy Jindřich Štreit.
Olomoucká výstava Zdeňka Stuchlíka potrvá až do 2. října.

Martin Kůs, Tomáš Pustka,
Opavský deník, 15. 9. 2010

Fotografie: Sdeněk Stuchlík - Zrození  (zdroj: Opavský deník)

Fotografie z výstavy / Clicking: exhibition photos